Case: IJsfabriek Strombeek

Visie- en strategiebepaling

IJsfabriek Strombeek
Meise

IJSFABRIEK STROMBEEK is een middelgrote, familiale onderneming, gesticht in 1904. Het bedrijf produceert en verdeelt gassen en gasmengsels voor uiteenlopende toepassingen in de industriële-, medische-, voedingssector en sector van milieutechnieken. Het bedrijf heeft een zeer sterke reputatie opgebouwd.

De laatste jaren is de onderneming sterk gegroeid: voornamelijk de productie en verdeling van lachgas en droogijs zijn verantwoordelijk voor deze omzetstijging. Daarnaast opereert de  onderneming in een markt met internationale spelers die wordt gekenmerkt door grote consolidaties.

IJfabriek Strombeek

In deze context wil het bedrijf haar concurrentiële positie aanscherpen om verder te kunnen groeien. De bedrijfsleiding heeft hiertoe een aantal nieuwe ontwikkelingen en markten in gedachte, maar twijfelt over de haalbaarheid ervan met de huidige organisatie. Daarom werd aan Peritus gevraagd om de directie te begeleiden in de actualisering van de bedrijfsvisie en -strategie.

Via een gestructureerd proces van interviews, workshops, brainstorming en kritische evaluatie met het voltallige directiecomité, werd gezamenlijk een toekomstbeeld voor de onderneming uitgewerkt.

De essentie van dit toekomstbeeld, was in de eerste plaats de betere benutting van het marktpotentieel, via een doorgedreven diversificatiestrategie. Deze strategie vereist dat de organisatie evolueert naar autonome business units (BU), elk met zijn specifieke waarde aanbod, marktbenadering en winstverantwoordelijkheid. De interne ondersteunende diensten moeten eveneens evolueren in functie van de BU-creatie. Om deze strategische oriëntering te kunnen realiseren werd een gedetailleerd actieplan uitgetekend en in een haalbare roadmap gegoten.

Ondertussen is gestart met de uitvoering van het actieplan m.b.t. de eerste business unit. De lessen die de directie hieruit zal trekken, zullen bij de uitrol van de andere business units worden meegenomen.

“Om ons groeitraject te onderbouwen, wist Peritus snel welke actiepunten moeten ondernomen worden.”

Dieter Soens, Managing Director IJsfabriek Strombeek NV

“Om ons groeitraject te onderbouwen, wist Peritus snel welke actiepunten moeten ondernomen worden.”

Dieter Soens, Managing Director IJsfabriek Strombeek NV

Peritus BV

Ravennestlaan 6 – 2820 Bonheiden

E-mail: info@peritus.be

Telefoon: +32 (0)477 70 51 00

Ondernemingsnummer: BE0824.449.124

Volg ons